Yangın Sigortası Nedir?
Yangın sigortası; yangın, yıldırım düşmesi ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin bina, konut ve iş yerlerinde oluşturduğu hasarları teminat altına alan sigorta türüdür.
Yangın hasarını onarma sürecinde kullanılan su, kimyasal maddeler vb. ürünler yüzünden ortaya çıkabilecek hasarlar da yangın sigortası kapsamına girer.
Yangın sigortası zorunlu değildir.
Peki Zorunlu Deprem Sigortası olan DASK yangın gibi durumlarda oluşabilecek zararları karşılar mı? DASK, sadece deprem sonucunda oluşabilecek yangınların sebep olduğu zararı karşılar. Sadece yangının çıkması ile oluşan zararları karşılamaz.
Yangın Sigortası Neleri Kapsamaz?
Yangın Sigortasının kapsamadığı bazı durumlar vardır. Bu durumlar;
- Savaş,
- İsyan,
- Darbe ve ayaklanma halleri
Bu gibi durumlar Yangın Sigortası kapsamında yer almaz. Ancak ek teminatlarla kapsama alınabilir. Bunun dışında Sigortalının Yangın Sigortasından hasarının karşılanmamasına sebep olacak bazı olaylar vardır. Bunlar;
- Sigortalının hasarı bilerek çıkarttığının veya hasarın artmasına sebep olduğunun tespit edilmesi durumunda,
- Sigortalanan bölgede devletin yaptırımı sonucunda oluşan hasarlar Yangın Sigortası kapsamı dışındadır
- Yangın çıkmadığı halde sigortalı bölgede eşyaların ateşle temas etmesi halinde ortaya çıkan hasarlar da teminat dışında tutulur.
- Yangına maruz kalmayan sigortalı eşyaların ateşe değmesi sonucunda bozulması ve içinde oluşan teknik hasarlar sigorta kapsamında değidlir.
- Elektrikli aletlerin yangın durumu dışında kendi aksamlarından kaynaklı sorun oluşması sonucu ısınması ya da patlaması Yangın Sigortasının kapsadığı durumlar arasında yer almaz.
Yangın Hasar Bildirimi
Sigortalının yangın gerçekleştikten sonra sigorta şirketine haber vermesi gerekir. Böylelikle sigorta şirketi olay yerine eksper gönderir ve hasar bildirimi için hasar miktarı belirlenir. Sigortalının yangın hasar bildirimi esnasında;
- Hasar bildirimi hasarın gerçekleştiği andan en geç beş iş günü içerisinde bildirilmesi,
- Tüm belgeleri eksiksiz hazırlaması ve ekspere teslim edilmesi,
- Eşyaların yerlerinin değiştirilmemesi, hasarın kolay tespit edilmesine yardımcı olması,
- Yangının ardından oluşan tahmini hasarı yazılı biçimde teslim edilmesi,
- Eşyaların güvence altına alındığı başka bir sigorta varsa bildirilmesi,
- Eşyalarla olan etkileşim en aza indirilmesi gerekir. Hasarın oranını artırma gibi girişimler tespit edildiği takdirde sigorta tutarından düşüleceğinden bu husus önem taşır.
Yangın Hasarı Bildirmek İçin Gerekli Belgeler
Yangının ardından sigorta şirketinden hasar tazminatı alabilmek için bazı belgelerin kuruma bildirilmesi gerekir. Bu belgeler arasında;
- Yangın sigortası poliçesi,
- İtfaiye raporu,
- Hasar gören eşyaların faturaları,
- Hasarı belgeleyen fotoğraflar,
- Sigortalı tarafından yazılacak zararın bildirildiği beyanname,
- Olay yerine gelindiğinde tutulan polis ya da jandarma tutanağı,
- Cumhuriyet savcılığından alınacak takipsizlik kararı,
- Sigortalı mal sahibi ise tapu belgesi,
- Sigortalı kiracı ise kira kontratı,
Sigortalı mekân iş yeri ise vergi levhası bulunur.
KAYNAK
Ulusoy Sigorta olarak her ihtiyacınıza göre, en uygun fiyatlı sigorta tekliflerimiz ile daima yanınızdayız. Yangından depreme, konuttan kaskoya kadar geniş sigorta yelpazemizle ilgili bilgi almak için 444 4 629 numaralı telefondan bize ulaşabilir, WhatsApp hattımız üzerinden destek alabilir ya da sitemizde yer alan "Teklif Al" kısmından dilediğiniz sigorta ile alakalı teklif alabilirsiniz.
Bu Yazıyı Paylaş:
Facebook Twitter Linkedin Reddit Tumblr